14Feb

Nagradna igra je namenjana vsem varilcem domačega piva v Sloveniji. Sodelujoči morajo poslati svoje ime in priimek ter telefonsko številko na email info@vsezapivo.si, s čimer se strinjajo s pogoji in pravili nagradne igre:
 

1. Splošne določbe 

Organizator nagradne igre “Slovenska kraljica domačega piva”, je Vse za pivo. Nagradna igra poteka na družabnem omrežju Facebook na naslovu https://www.facebook.com/vse.zapivo/. Nagradna igra ni sponzorirana s strani Facebooka in ni povezana s Facebookom kot podjetjem. Vse informacije, ki jih uporabnik posreduje v nagradni igri, prejme organizator nagradne igre.

 

2. Pogoji sodelovanja v nagradni igri

V nagradni igri lahko sodelujejo polnoletni državljani Republike Slovenije (fizične osebe). Sodelujejo vsi, ki so na email info@vsezapivo.si poslali svoje ime in priimek ter telefonsko številko in sliko s kozarcem piva, ki so ga izdelali doma.

 

3. Potek nagradne igre in razglasitev nagrajencev

Nagradna igra bo zaklučena ______________, zmagovalci bodo objavljeni na spletni strani https://www.vsezapivo.si inhttps://www.facebook.com/vse.zapivo .

 

4. Rezultati žrebanja, nagrade in prevzem nagrad

Pred izročitvijo nagrad mora organizator s strani nagrajencev v roku treh (3) dni po razglasitvi prejeti potrebne osebne podatke :Facebook uporabniško ime, ime in priimek, datum rojstva, naslov, telefonsko številko, davčno izpostavo in davčno številko.

Posredovanje vseh teh podatkov na mail je pogoj za izročitev nagrade prejemniku.

Denarno izplačilo nagrad ni mogoče, nagrade niso prenosljive, zamenjava nagrade ni mogoča. 

 

Nagrade:

1. nagrada

– Članek na Vsezapivo.si z dvemi recepti zmagovalca

– Priznanje “Slovenska kraljica domačega piva”

– Povabilo kot posebna gostja na naslednjo delavnico o izdelavi piva

(- knjiga o varjenju domačega piva)

– Profesionalno fotografiranje pri pripravljanju piva, z profesionalnim fotografom iz Rim

– Kupon za spletno trgovino Vse za pivo v vrednosti __________

– Objava slike in članka na FB strani Vse za pivo

 

2. nagrada

– Članek na Vsezapivo.si z receptom

– Priznanje “Slovenska princesa domačega piva”

– Paket Better Brew v vrednosti 20€ in kupon za popust v spletni trgovini

– Profesionalna fotografija z naslovom, objavljena na FB stani Vse za pivo.

3. nagrada

– Priznanje “Slovenska princesa domačega piva”

– Paket Better Brew v vrednosti 20€ in kupon za popust v spletni trgovini

– Profesionalna fotografija z naslovom, objavljena na FB stani Vse za pivo.

5. Odgovornost

Organizator ne nosi nobene odgovornosti, niti ne sodeluje v sporih glede lastništva izžrebanih nagrad. Vsi spori, povezani s pravicami okrog lastništva izžrebanih nagrad, ne bodo imeli nobenega vpliva na pravilo, da organizator dodeli nagrado tisti osebi, ki je organizatorju poslala svoje podatke v skladu s temi pravili. Organizator bo nagrado v skladu s pravili izročil osebi uporabnika oz. njeni uradno pooblaščeni osebi, katere podatki bodo navedeni v elektronskem sporočilu, ki ga organizator prejme od nagrajenega. Organizator ne prevzema nobene in nikakršne odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala kot posledica prevzema in koriščenja nagrade, s čimer se sodelujoči s pristopom k tej nagradni igri izrecno strinjajo. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nedelovanje družabnega omrežja Facebook ter posledice nedelovanja, ne glede na razloge nedelovanja. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nedelovanje ali nepopolno delovanje elektronske pošte in internetne povezave sodelujočega ali nedelovanje storitve, ki je posledica napačne uporabe ali neznanja uporabe storitev. V primeru okoliščin, na katere organizator ne more vplivati (višja sila), organizator lahko odpove nagradno igro. O tem mora prek medijev obvestiti udeležence. V takšnem primeru udeležencem ne odgovarja za morebitno nastalo škodo.

 

6. Pravila nagradne igre

S sodelovanjem v nagradni igri udeleženci potrjujejo, da so seznanjeni s temi pravili in se zavezujejo, da bodo ravnali v skladu s pravili nagradne igre. V primeru kakršnegakoli spora ali nejasnosti štejejo ta pravila za primarna v odnosu do vseh morebitnih drugih objav, bodisi v tiskani, elektronski ali katerikoli drugi obliki. Pravila in splošni pogoji te nagradne igre so na voljo na www.vsezapivo.si. Organizator si pridržuje pravico sprememb pravil, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki na strani javnosti. 

 

7. Varovanje osebnih podatkov

Organizator bo osebne podatke uporabil izključno za potrebe izročitve nagrade in morebitno plačilo akontacijo dohodnine v skladu z veljavnimi predpisi. Organizator se zavezuje, da podatki, ki jih bodo nagrajenci posredovali, ne bodo predani v roke tretji osebi ali kakorkoli drugače uporabljeni v nasprotju z zakonodajo Republike Slovenije, razen če je to potrebno zaradi izvedbe nagradne igre oz. neposrednega trženja.

21Nov

Ste v skrbeh, kakšna božična in novoletna darila boste kupili vašim bližnjim?

Se vam zdi, da vsako leto kupite ali prejmete podobna neuporabna in dolgočasna darila za božič?

Morda je letos čas za nekaj drugačnega – seta za varjenje piva doma!

Primerno je tako za moške kot tudi za ženske in vam zagotavlja obilo zabave in odkrivanja novih stvari in okusov. Trenutno je to najbolj uporabno in izvirno darilo, ki si ga lahko želite. Iz majhnega darila lahko preide domače pivovarstvo v vsakdanji hobi ali celo zaslužek!

Vse za Pivo Seti-za-zacetnike

Varjenje piva obstaja že iz starih egipčanskih časov, kjer je pivo veljalo za pijačo bogov. Vendar ni bilo nikoli enostavneje kot danes…….. V trgovini Vse za pivo (www.vsezapivo.si) imate popolne komplete za začetek pivovarstva, ki vsebujejo vse kar potrebujete.

Dodate še ekstrakt in steklenice, in v roku parih tednov je vaše prvo domače pivo končano.

Na voljo imate tudi izdelke, ki so primerni za že bolj izkušene hobi pivovarje – vse od fermentorjev, mlinčkov, pa do steklenic in ekstraktov. Na voljo imate vse sestavine, ki jih potrebujete za varjenje piva doma. Izbirate lahko med več vrstami kvasovk, žitaricami, hmeljem, ekstrakti, sladkorji in kosmiči.

Za začetek vaše pivovarske poti vam priporočajo za uporabe ekstrakte, nato pa omenjene ostale sestavine. Tako si boste lahko doma izdelali pivo, ki bo ustrezalo vsem vašim željam ter potrebam. Prisluhnite vašim brbončicami in začnite eksperimentirati s sestavinami! Investirajte v začetniški komplet, ki je lahko tudi odlično darilo za božič, nato pa izbirajte med boljšimi posameznimi pripomočki.

 

            

              

 

V trgovini Vse za pivo vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja ter vam pomagali do vaše prve domače steklenice piva. Lahko jih kontaktirate po telefonu ali elektronski pošti, vaše izbrane izdelke pa naročite po pošti. Za vas so pripravili tudi video za začetnike, ki ga lahko najdete na spletni strani trgovine. Zato ni več izgovorov, da se ne bi tudi sami preizkusili v varjenju domačega piva!

Video Navodila:  https://www.vsezapivo.si/navodila/

Varjenje piva ni samo popoldanski hobi, ampak tudi izboljševanje lastne discipline in urejenosti. Za dobro in zdravo pivo je nujno potrebna sterilnost vseh elementov vključenih v izdelavo. Obvezna je sterilnost prostora in posod ter steklenic, v katerih bo pivo prišlo do svojega pivca. Kakovost piva je odvisna od čistoče vaših posod, ter upoštevanje vseh navodil pri vrenju in ohlajevanju piva. Priporočeno je vodenje vaše osebne evidence, s katero boste lahko opazovali svoj napredek ter trajanje postopka in končnega produkta.

             

 

Pivo že od nekdaj velja za eno izmed najbolj priljubljenih, če ne kar najbolj priljubljeno pijačo na zabavah. Pomislite na reakcijo vaših gostov vaše novoletne zabave, ko jim boste ponudili vaše doma izdelano pivo! Tudi najbolj sramežljivi in manj popularni ljudje vam bodo hvaležni, saj vsak ve, da pivo odveže jezik. Imeti svoj lasten hobi kot varilec piva je tudi odlična iztočnica za začetek pogovora, zato vam nikoli ne bo zmanjkalo idej in zgodb za druženje s prijatelji. Predstavljajte si navdušenje vaših prijateljev, ko bi nekomu za božično darilo podarili začetniški set za varjenje piva.

     

S tem ne bi osrečili samo obdarovanca, ampak kar celo družbo, saj bo vsak lahko preizkusil in ocenil končni izdelek. Vstopite v novo leto s polnjenjem novih svežih steklenic domačega piva in se preizkusite v pivovarstvu.

6Nov

Kot kaže, zmerni odmerki alkohola v pivu pozitivno vplivajo na naše socialne sposobnosti ter nasploh sposobnosti komuniciranja z drugimi – tudi v tujih jezikih. Tisti, ki se učijo tujega jezika večkrat poročajo, da jim nizki odmerki alkohola pomagajo pri bolj tekočem govoru. To je do neke mere seveda logično, saj je dokazano, da nam kozarec piva ali vina lahko pomaga, da nekoliko omehčamo socialne zavore, ki nas obremenjujejo in zavirajo v našem vsakdanjem življenju.

Na drugi strani pa ima alkohol tudi dokazano negativen učinek na naš spomin, motorične funkcije ter pozornost. Vodi lahko tudi v prekomerno samozavest ter precenjevanje lastnih sposobnosti. Kako je torej zares – ima alkohol dejansko dober učinek na naše jezikovne sposobnosti, ali pa je to le hvala tistih, ki imajo po nekaj kozarčkih piva več poguma do govora? Da bi odgovorili na to vprašanje, so Britanski in Nizozemski raziskovalci opravili eksperiment. Študija je obsegala 50 nativnih govorcev iz Nemčije, ki študirajo na univerzi, ki je locirana na meji z Nizozemsko. Osebe so razdelili na dve skupini, prvo, ki je pila vodo ter drugo, ki je dobila alkoholno pijačo. Vsaka oseba je morala opraviti dvominutni razgovor v Nizozemskem jeziku. Količina alkohola, ki so ga osebe dobile, je bila določena na podlagi njihove teže.

Vse posnete odgovore sta pregledala in ovrednotila Nizozemska raziskovalca, ki nista vedela kdo je pred intervjujem užival alkohol. Individualne subjektivne ocene lastnega znanja pa so podali tudi sami udeleženci eksperimenta. Nepričakovano alkohol ni imel nobenega vpliva na njihove samo-ocene. Izkazalo se je, da osebe, ki so uživale alkohol, niso bile prav nič bolj zadovoljne s svojim nastopom kot tiste, ki so pile le vodo.  Presenetljiv pa je seveda tudi rezultat, da so se osebe, ki so pred razgovorom spile alkoholno pijačo, odrezale bolje kot druga skupina. Nizozemski govorci so osebe, ki so uživale alkohol, ocenili kot bolj tekoče govorce s precej boljšo izgovorjavo.

Omeniti je potrebno, da so rezultati vseeno variirali na področjih slovnice, besedišča ter argumentacije. Ne nazadnje se s kozarčkom piva vseeno ne moremo čudežno naučiti tistega, kar se skriva le v knjigah.

 

Na tem mestu pa moramo opozoriti da imajo prevelike količine alkohola ravno nasproten učinek, zato se pred izpitom iz tujega jezika vseeno raje ne poslužujte te tehnike. Raziskovalci izpostavljajo, da so udeleženci pred razgovorom zaužili resnično majhno količino alkohola. Ker so ljudje, udeleženi v študiji, vedeli, da uživajo alkohol, tudi ni mogoče določiti, ali se je njihov govor izboljšal zaradi bioloških učinkov alkohola na telo ali pa zaradi psiholoških. Pretekle študije namreč kažejo, da se ljudje, ki uživajo placebo, obnašajo precej podobno kot tisti, ki ga dejansko – doživljajo pa tudi podobna občutja. Raziskovalci zato pozivajo k nadaljnjemu študiju placebo učinka, saj bo na ta način lažje rešiti relativni vpliv posameznikovih pričakovanj.  Ugotovitve študije bi morale biti preizkušene tudi na drugih skupinah ljudi, saj ni nujno, da bi se vsi obnašali enako. Opisano teorijo pa do sedaj podpira še ena študija, izvedena v letu 1972. Slednja prikazuje, da manjše količine alkohola Američanom olajšujejo izgovorjavo besed v tajskem jeziku.

Kljub temu, da študija ni upoštevala posameznikovih osebnih okoliščin, čustvenega ter mentalnega stanja, avtorji menijo, da so njihovi rezultati pričakovani predvsem zato, ker alkohol zmanjša socialno nervozo, predvsem takšno, ki jo ima vsakdo pred govorom v tujem jeziku.

 

                                                                                                       

naredi svetlo pivo                                      naredi temno pivo                                         naredi jantarno pivo

Vsezapivo Ekipa

031 255038

podpora@vsezapivo.si

19Okt

Pozor vsi ljubitelji piva!

Bi se želeli naučiti, kako doma izdelati okusno pivo? Če je tako, vas vabimo k obisku našega brezplačnega tečaja o varjenju piva. Tečaj vas bo opremil z znanjem, ki ga boste potrebovali, da z novim konjičkom pričnete, poznavalcem piva pa bo dal nova znanja, s katerim boste lahko okus svojega piva še izboljšali.
Prvi tečaj je potekal 25. oktobra ob 16.00, naslednje tečaje bomo izvajali vsak drugi teden.

Facebook dogodek na katerem lahko potrdite vaš prihod: https://www.facebook.com/events/1572289842864113/

 

Kaj bomo počeli?

Vsem obiskovalcem bomo predstavili osnove varjenja piva, s pomočjo uporabe kakovostnih ekstraktov, ki so dostopni preko spletne strani vsezapivo.si. Uporabljali bomo ekstrakt sladu. Čeprav obstajata dve metodi (varjenje iz ekstraktov ali dejanskega hmelja) pridobivanja piva, bomo na našem tečaju spoznavali enostavnejšo, saj na ta način varjenje piva traja približno eno uro. Varjenje piva iz pravega hmelja je namreč veliko bolj kompleksno ter dolgotrajno.

Ekstrakt hmelja ni nič drugega kot delno obdelan hmelj, ki ga je kasneje enostavneje uporabiti v receptu izdelave piva. Varjenje piva bo izgledalo nekako takole: ekstrakt je potrebno zmešati z vodo, sladkorjem, kvasom ter tako pripraviti osnovo za fermentiranje. Po prvi fermentaciji v kotlu oz. posodi, je potrebno produkt čim hitreje ohladiti. V tem koraku nastane alkohol. Naslednji pomemben korak predstavlja ustekleničenje piva, kjer nato poteče druga fermentacija. Takrat poteče naravna karbonizacija, ki ustvari telo piva ter peno.

Naše uvodno srečanje bomo pričeli s pregledom in predstavitvijo prednosti domačega varjenja piva, hkrati pa bomo obiskovalcem pokazali, zakaj je domače pivo veliko bolj kakovostna ter zdrava možnost v primerjavi z industrijsko izdelanimi vrstami piva. Nekatere izmed mnogih prednosti varjenja piva doma so boljši ter polnejši okus piva, neskončno možnosti ter fleksibilnost varjenja. Izdelava piva doma vam ne bo vzela veliko časa, zato je primeren konjiček za vsakogar – tudi za posameznike, ki imajo zelo malo prostega časa.

Na prihodnjih predavanjih bomo spoznali vso opremo in pripomočke, ki jih potrebujemo v procesu varjenja piva. Kot vemo sta sanitacija ter sterilizacija zelo pomembna pojma, s katerima se bomo srečali, zato bomo vso opremo tudi primerno pripravili ter spoznali varen postopek pridobivanja okusnega piva. Pripravili bomo tudi vse potrebne sestavine, kot so voda ter ekstrakti (hmelj, kvas). Seveda bomo vse sestavine tudi uporabili ter predstavili celoten postopek varjenja piva, od začetka do konca. Steklenica piva ni končana dokler niso zamaški pritrjeni, zato bomo na koncu naših srečanj pripravili tudi delavnico, ki bo prikazovalo pravilno stekleničenje domačega piva. Na koncu bomo obiskovalcem ponudili tudi pivo za pokušino, saj si boste tako najlaže predstavljali kako izgleda (ter kakšen okus ima) končni produkt.

Na tečaju se boste spoznali z vsemi osnovami varjenja piva, naučili pa se boste tudi novih trikov, ki vam bo pomagal variti boljše ter bolj okusno pivo. Na ta način boste pridobili vso znanje, ki je potrebno, da pričnete z varjenjem. Povabite tudi prijatelje!

Facebook dogodek na katerem lahko potrdite vaš prihod: https://www.facebook.com/events/1572289842864113/

 

Vsezapivo Ekipa

info@vsezapivo.si

031 255038

19Okt

Morda se komu zdi, da je nemogoče že po prvem poizkusu napraviti dobro in najpomembneje, pitno pivo. Neuspeh je strah, ki marsikoga odvrne od varjenja, pa ni treba da je tako. V nekaj točkah bom izpostavil najtežavnejše dele varjenja, kjer se najlažje zalomi, ter podal nekaj priporočil, ki bodo možnost neuspeha drastično zmanjšala. Varjenje piva ni ne lahek in ne najtežji proces, vendar drži dejstvo, da pivo lahko naredi vsak ki zna kuhati! Še bolje, tudi če v kuhinji niste najbolj vešči je pivovarstvo lahko vaš konjiček, samo pazite, da pivina ne prekipi… res!

1. ČISTOČA

Ne glede na postopek varjenja, ki ga boste ubrali, je čistoča ključnega pomena za končni izdelek. Pri izdelavi instant piva priporočam uporabo prevrete vode, ki naj prej vre vsaj 30 minut, tako pobijemo tudi najtrdovratnejše mikroorganizme in drastično zmanjšamo možnost, da je pivo na koncu “smešnega” okusa. Ključnega pomena je tudi odlično očiščen fermentor. Najbolje je v njem kar dlje časa pustiti v vodi raztopljeno dezinfekcijsko sredstvo po izbiri (Chempro OXI, metabisulfid, StarSan, varikina v pravi količini…), na vsake toliko časa fermentor potresemo, da tekočina doseže vse kotičke, tobove in skrite predele v pipici. Sam vedno rad potem polovico sredstva izpraznim iz fermentorja ar skozi iztočno pipico in tako dosežem, da so zagotovo vsi deli v pipici čisti. Ostalo odlijemo, če sredstvo to dovoljuje, shranimo.

2. IZBIRA VRSTE PIVA

Za začetnike je vsekakor bolj primerno varjenje piva s srednjo stopnjo alkohola in veliko hmeljne arome, ki lahko zakrije manjše spodrsljaje v zvezi s sladom. Kljub temu več hmelja ni enako boljše, saj z nepremišljeno izbiro in časom namakanja ustvarite pivo, ki je zaradi grenkobe na robu pitnosti. Zato je za začetnika priporočljivo striktno sledenje navodilom, o izbiri hmelja in podobnem pa se bo še čas podučiti! Prav tako je pomembna izbira vrsta slada. Najpogumnejši bodo posegli po klasični metodi in sami napravili sladico, medtem ko je morda za prvo pivo, kljub količini poguma, ki ga posedujete, boljša izbira DME (dry malt extr.) ali LME (liquid malt extr.), ki ju preprosto v priporočeni količini zmešate z vodo in že ste pripravljeni na vretje hmeljno sladne juhice!

3. STEKLENIČENJE

V tem delu gre lahko narobe veliko veliko več kot bi si lahko mislili. Bistvenega pomena je, da steklenice dobro sperete in oplaknete (po mižnosti večkrat) z dezinfekcijskim sredstvom. Sledi doziranje sladkorja, od katerega je odvisna količina ogljikovega dioksida. Premalo in pivo ne bo imelo življenja, preveč in boste na youtube lahko poslali kak smešen video pivskega gejzirja ami penečega se vulkana. Nekako je ustrezna količina med 3 in 5 gramov, 3 za mirnejša piva, 5 za lagerje in pšenična piva.

4. POZABITE DA STE DELALI PIVO

Začetniški zagon vas bo gnal, da svoje pivo v nastajanju vsakodnevno spremljate občudujete, se z njim pogovarjate, ga objemate ipd. Najbolje je, da fermentor nekam skrijete pred samim sabo in za 3 tedne (vsaj) pozabite da obstaja. S tem boste pustili kvasovkam čas, da pivo sfermentirajo in, da se tudi zberejo na dnu, posledično bo v steklenici manj usedline! Še ena stvar je, če pohitite s stekleničenjem obstaja velika nevarnost, da pivo še ni do konca sfermentiralo in bo na koncu v steklenici več co2 kot ste zanj odmerili sladkorja! posledično se bo pivo takoj ko ga odprete spenilo, tudi ob predhodnji uhladitvi! Pazljivo in potrpežljivo. Sam po stekleničenju postavim kriterij, da je pivo na red, ko se popolnoma sčisti in je transparentno (ni megleno). Seveda pa so obvezne testne stekleničke, da boste neučakano spremljali kako se pivo spreminja od dneva varjenja, do dneva ko ga boste s ponosom odprli za prijatelje!

Več koristnih nasvetov za varjenje prvič in vsakič naslednič pa v naslednjem prispevku!

Andraž Ristič

 

6Sep

BREZGLUTENSKO PIVO

Gluten je rastlinska beljakovina katero najdemo v različnih žitih, še posebno v ječmenu, pšenici in ržu. Je lepljiva, elastična snov imenovana prolamin, ki je netopna v vodi. Delež glutena v določenem žitu je odvisen predvsem od vrste žitaric, na primer največji delež glutena je v pšenici, najmanjši delež pa v ovesu.

 

 

Celiakija in alergija na gluten

Alergija se kaže z različnimi simptomi, ki so običajno bolj blage oblike. Možna je utrujenost, težave s sklepi, različni kožni izpuščaji, prebavne motnje, napihnjenost, krči, krvavitve in ostali podobni simptomi. Če je alergija hujše narave pa ji pravimo kar celiakija, ki je kronična bolezen prebavil, dostikrat je predvsem dedna. Ta avtoimuna bolezen prizadane tanko črevo, ki ga pri obolelih sproži gluten. Poškoduje sluznico tankega črevesja in resasto površino črevesja, ki je ključen faktor za absorbcijo hranilnih snovi v telo, zato lahko spremeni ostale telesne organe. V Sloveniji je obolelih za celiakijo že več kot 20.000 ljudi, alergičnih oziroma intolerantnih pa je okoli 30 odstotkov prebivalstva. Mnogi bolezni nimajo diagnosticirane vendar je njihovo splošno počutje predvsem boljše, žal pa to pomeni, da se je pri tem potrebno odreči tudi navadnemu pivu.

Brezglutenska dieta

Veliko ljudi se odloči za brezglutensko dieto, ki je bodisi povezana z samo alergijo ali celiakijo ali pa je zgolj namenjena temu, da vzdržuje našo telesno težo, izboljša prebavo in počutje. Dieta ni enostavna, kajti potrebno je odstraniti kruh, peciva, testenine, predelane mesne izdelke, polpete, juhe, omake, žitne kave ter ostala predelana živila. Poleg odrekanja je potrebno pazljivo branje deklaracij živil in eksperimenntiranja z njimi, kajti veliko izdelkov vsebuje gluten, čeprav tega ne bi pričakovali. Seveda ni obvezno, da odstranimo vse dobre jedi in dodatke, saj obstaja ogromno proizvajalcev živil, ki se izogibajo glutena. Ena takih razvad je tudi pivo brez glutena, ki ga sedaj različne pivovarne množično proizvajajo za posameznike alergične na gluten.

 

 

Brezglutensko pivo

Brezglutensko pivo je ustvarjeno iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena, kot na primer ajda, koruza, proso, riž, krompirjev škrob, soja, sirek, ajda in čičerika. Te sestavine ne sprožijo avtoimunskega odziva v alergikih, vendar se veliko pivovarn obrača na to, da proizvodu oziroma pivu zmanjšajo nivo glutena, čeprav vir ostaja enak (ječmen in rž). Pri tem uporabijo encime za razgradnjo glutena v končnem proizvodu pri čemer pa poskušajo da ne spremenijo okus pivu. Večina varilcev take proizvode označi kot brezglutenske, vendar se tej standardi razlikujejo od države. Različni proizvajalci takšna piva prikazujejo kot neškodljiva na podlagi različnih raziskav in testov, saj se beljakovine iz ječmena pretvorijo v neškodljive aminokisline. Pivo brez glutena oziroma z nizko vsebnostjo glutena se meri v enoti ppm (parts per million), katere vsebnosti glutena se meri v količiini na miljon delcev.

Čeprav pivo iz ostalih brezglutenskih sestavin ni enako tistemu pri uporabi ječmenovega slada obstajajo proizvajalci, ki brezglutensko pivo naredijo okusno in resnično kvalitetno. Eden takšnih je ajdovo pivo zvarjeno iz 100 odstotne ajde, ki ga je dolga leta razviijal dr. Požrl, strokovnjak za žita ter dr. Orel iz medicinske fakultete. Glede na to, da so glavne sestavine piva voda, hmelj, kvas in ječmenov ali pšenični slad, je potrebno pivu dodati koruzni ali prosen slad, ki pa sta zelo redka. Ker pa je dr. Požrl v sodelovanju z kolegom iz medicinske fakultete ustvarjal ajdovo pivo brez glutena, je pri tem moral spremenili tehnološki proces, saj se ajda obnaša precej drugače od običajnih žit. Precej enostavno jo je gojiti, saj je odporna na nizke temperature, uporabna je za pripravo raznovrstnih jedi, ima precejšno hranilno vrednost in vsebuje veliko beljakovin (do 18 %). Ima zadostno količino škroba, ki se v našem telesu ne more razgraditi zato je tudi neke vrste probiotik, saj blagodejno vpliva na mikroorganizme v našem črevesju. Na splošno je bogata z minerali (železo in cink) in antioksidanti, zato je takšno brezglutensko pivo močno priporočljivo.

 

 

Domače varjenje brezglutenskega piva

Veliko receptov za varjenje domačega piva vključujejo sladki sirup iz sireka, kateri se uporablja kot sladilo oziroma glavni vir ogljikovih hidratov v tovrstnem pivu ali na splošno v drugih žganih pijačah. Rastlina imenovana sirek, se večinoma uporablja kot žito za krmo živali, izdelavo sirupa, alkohola (sladki sirek pri pivu) ali pa v industriji za izdelavo sirkovih krtač in metel. Je vsestranski vir, ki dobro vpliva na pivce piv z alergijo na gluten ali celiakijo, saj vsebuje aminokisline in nefermentirane sladkorje, ki so potrebni pri vretju za pivo brez glutena. Pri brezglutenskem varjenju piva doma sedaj obstajajo različni seti za pripravo piva iz sireka, hmelja, kvasa in drugih sestavin. Cene teh kompletov so dražje od običajnih setov, vendar kvaliteta in okus domačega piva ostaja nespremenjena. Takšno brezglutensko pivo je zelo pitno, strošek za izdelavo oziroma varjenje piva pa je cenejše od standardnih komercialnih piv, ki jih kupimo v trgovini. Okus omenjenega piva je malenkost drugačen od pšeničnega ali ječmenovega, vendar so različni poizkusi pokazali, da je dodaten hmelj močno popestril in izboljšal okus domačemu brezglutenskemu pivu.

Tukaj najdete brezglutenske ekstrakte za pivo:   http://www.vsezapivo.si/kategorija/brezglutenski-ekstrakti-za-pivo/

 

Vsezapivo Ekipa

+386 031 255 038

podpora@vsezapivo.si

15Jun

Poleg vsebnosti alkohola, je v Sloveniji najbrž naslednja asociacija na pivo zeleno zlato ali Hmelj. Če se ozremo v zgodovino bomo v angliji aleteli na dva zelo strogo ločena izraza, Ale in Beer, kjer je bilo pivo pod imenom Beer grenko in varjeno izključno s hmeljem, Ale pa je velikokrat vseboval žajbelj in druga zelišča. Pa vseeno sta imela oba zvarka enako osnovo, ječmen! V tem prispevku se bomo lotili vseh načinov, ki omogočajo pivovarjevim najboljšim prijateljicam odlično in produktivno pojedino, ki se za nas konča z odličnim pivom!

Preden naš zvarek začne fermentirati se imenuje pivina. kdor je že daj varl in je radoveden ve, da je okus pivine ponavadi izredno sladkast in grenak hkrati, kar ustvari nekako neprijetno senzacijo. Vsekakor se pivine ne splača polivati, računajte na to, da bodo vaši copati ali pa natikači ostali za vašim korakom vrsto pritrjeni na tla. Čalo na stran, če je pivina sladka bo iz nje nastalo pivo, zakaj? Ker vsebuje fermentabilne sladkorje, v večini primerov glukozo. Vodo lahko sladkamo na več različnih načinov, odvisno od naše zagnanosti, lenobe, financ. “Sladkana voda”, ki ima barvo piva se v pivovarstvu imenuje sladica. Najzahtevnejši in hkrati najbol ustvarjalen postopek izdelave sladice je drozganje. Tu pri določenih temperaturah, ki vzpodbudijo hitrejše delovanje encimov namakamo slajena (kaljena in nato posušena) semena večinoma ječmena, velikokrat pšenice, včasih rža, ajde… Encimi, ki so v semenih ravno zaradi postopka slajenja razgradijo škrob v zdrobljenih jedrcih semen na maltozo, glukozo, maltodekstrine in podobno. S filtriranjem čez kovinsko rečetko ali najlonsko mrežico odstranimo semenske ovojnice in ostale dele zmletega slada in ostane nam sladica. To je najbolj osnoven postopek izdelave sladice, ki ga uporabljajo vse pivovarne na svetu! Uporaljajo pa ga tudi tovarne, ki se ukvarjajo z izdelavo sladnih ekstraktov. Po filtraciji sladico počasi kuhajo, da postane sterilna in se zgosti, tako dobimo tekoči sladni ekstrakt (eng: Liquid malt extract; LME), gost sirup, ki ga lahko zmešamo z vročo vodo in dobimo sladico. V uporabi je tudi suh ekstrakt, ki nastane iz zgoščene sladice, ki jo s posebnimi pršilkami brizgajo v velik, vroč in dobro zračen prostor, kjer se kapljice posušijo in nastane prah z zelo majhnim procentom vode, ki se strdi ob stiku z vlago ali vodo (eng: dry malt extract; DME). Uporaba je enaka kot pri sirupu. Po zakonu mora pivovar v Sloveniji navesti procent ekstrakta, če je le ta uporabljen.

Nekatera piva pa imajo poleg sladkorjev pridobljenih iz žit tudi druge vire sladkorjev. Zagotovo so najbolj pri tem najbolj znana belgijska piva, ki včasih vsebujejo tudi do 20% belgijskega sladkornega sirupa (zmotno je prepričanje, ki velja predvsem v Ameriki, da se za belgijsko pivo uporablja kristaliziran belgijski sladkor (rock candy sugar)), ki prispeva k suhosti piva, včasih pa doda tudi note temnega sušenega sadja. Tudi v Angliji je veljalo prepričanje, da dodajanje sladkorja v pivo ni nič slabega, saj pivu ne doda prav nič drugega kot pa višjo alkoholno stopnjo.

Morda se je kdo vprašal, zakaj piva potem preprosto ne izdelujemo iz saharoze (namizni sladkor), saj bi bilo namreč mnogo cenejše…? Odgovor v naslednjem prispevku!

Prijetno brbotanje pivine!

 

7Jun

Maltodekstrin (ang: Maltodextrin) je polisaharid sestavljen iz več kot dveh in manj kot dvajsetih molekul glukoze. je bele barve in brez okusa ali pa rahlo sladek ter dobro topen v vodi. Je enostavno prebavljiv ter se v telo absorbira enako ot glukoza (v ustni votlini in dvanajstniku pride do glikolize, ki ogljikove hidrate reducira v monosaharide, v tem primeru na glukozo). V večini primerov je nefermentabilen in se v pivu izrazi kot preostal sladkor (ang: residual sugar). Od količine nefermentabilnih sladkorjev je odvisno telo piva, več kot je preostalega sladkorja, več telesa bo imelo pivo, manj kot ga je, bolj bo pivo suho (podobno kot pri vinu, sladko-suho). Kot primer piva z več telesa lahko naštejemo veliko angleških stilov, ESB, oatmeal stout, Irish extra stout (Guinness), porter, bitter, ležaki, nekateri primeri IPA ipd. Piva z manj telesa pa so predvsem belgijska ale piva, trapisti, večina primerov Guze piva (nekateri imajo dodan sladkor), saison, kisla piva…

Vsebnost maltodekstrinov v pivu je odvisna od temperature in časa drozganja. Predpostavimo, da večina domačih pivovarjev dela po principu infusion mash-a, torej slad se namaka določen čas pri konstantni temperaturi (značilen način izdelave angleških tradicionalnih piv). Slad ima dve vrsti amilaze, alfa in beta amilazo, ki se razlikujeta po načinu delovanja. Prva “reže”škrob na naključnih mestih in ustvarja velik nabor različnih sladkorjev, druga pa se dela loti bolj sistematično in molekulo škroba od konca začne ločevati na posamezne mlekule glukoze. Delovanje obeh encimov se prepleta pri temperaturah nekje med 60 in 70 stopinj (seveda je to zgolj oris za predstavo, temperature optimalnega delovanja so zelo natančno znane vendar o tem kdaj drugič), beta amilaza je bolj aktivna pri nižjih, alfa amilaza pa pri višjih temperaturah. Enostavneje povedano, za pivo z več telesa bomo drozgali pri visoki temperaturi, za suho pivo pa pri nižji temperaturi. seveda je pomemben tudi čas, dlje kot drozgamo, več fermentabilnih sladkorjev bo in obratno.

Seveda se nam laho dogodi, da si zamislimo pivo s polnim telesom, pa nekoliko zaštrikamo drozganje in po fermentaciji dobimo suho pivo. Za popravljanje takšnih napak nam prav pride matodekstrin v prahu, ki ga pivu lahko dodamo toliko, da dosežemo željeno končno gostoto (ang: final gravity). ker gre tu za direktno dodajanje sladkorja se ne rabimo obremenjevati z izkoristkom, potencialno ekstrakcijo sladkorja ipd. Uporabimo enostavno enačbo:

m = GP / 384

GP (gravity points) dobimo po enačbi GP = x *  1000 * volumen piva, kot x vzamemo razliko med želeno meritvjo na hidrometru in trenutno.

Primer: s hidrometrom izmerimo 1.005, želimo, da bi izmerili 1.015. Razlika meritev je 0.010, zvarili smo 20 litrov piva, torej GP znaša 200, delimo z 384 (toliko ima sladkor GP če ga dodamo en kilogram v liter vode) in dobimo rezultat 0.52 kg.

 Maltodekstrin je na voljo v spletni trgovini Vse za pivo!

Zdaj pa hitro varit pivo, poletje je pred vrati 😉

 

5Jun

Še ne dolgo nazaj, je bila ponudba piv na trgu zelo okrnjena, žalostno je bilo to, da ko si v baru vprašal: »katero pivo pa imate«, je vsak natakar odgovoril isto, na voljo so imeli samo dve vrsti, ki pa na žalost, odkrito povedano, postajata iz leto v leto slabši. Na srečo se je v zadnjih letih zanimanje za dobro pivo povečalo, veliko barov in trgovin nas preseneča z raznoliko ponudbo tujih in domačih Craft piv, tako da lahko še kako zahteven ljubitelj piva, dobi nekaj po svojem okusu. Vse je seveda res, vendar velikokrat se zadeva ustavi pri denarju. Po mojem mnenju, so ta piva, pa naj bodo še kako dobra, veliko precenjena…Da v trgovini plačaš pivo 0,33 l 3,50 € in več seveda ni normalno… Pustimo bare, cena je tam za specialna piva seveda skorajda enaka, vendar je to bar, in rečemo lahko da je to normalno…

Pri nas doma smo veliki ljubitelji piva. Prav zaradi želje piti drugačno, dobro, sveže pivo, in pri tem seveda ne bankrotirati, smo se doma odločili, da ga poskusimo izdelati sami. Po prebranih nekaj knjigah in googlanju, te namreč preleti strah, saj izdelava po metodi »all grain« seveda zahteva svoje znanje. Vendar obstaja možnost tudi za nas laike. Odločili smo se, da lahko za začetek kupimo set za fermentacijo, ter pivo poskusimo izdelati z že pripravljenim ekstraktom. Po odkritju, da imamo v bližini tudi trgovino z vso opremo, pa je stvar postala še lažja. Zadeva je enostavna, kupiš slad in sladkor, dodaš vodo in fermentacija se začne. Seveda, tudi pri izdelavi po tej metodi, moraš biti še kako previden. Vsa oprema mora biti čista, saj lahko v nasprotnem primeru takoj nastopijo težave s kvasovkami. Po nekaj dneh fermentacije, se začne stekleničenje. Sladkor dodamo v steklenico in napolnimo s pivom…Enostavno mar ne? Steklenice še nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, nato jih premaknemo v hladnejši, seveda temen prostor, kjer se bo pivo počasi staralo.

Priznam, nato nastopi najtežji del postopka…čakanje J Vsako pivo mora mirovati točno določen čas (se starati), da bo dobro za pitje. Doba je seveda odvisna od vrste piva, ki jo izdelujemo, pa tudi od našega okusa. Bolj je staro, manj ima okus po kvasu. In ja, po enem mesecu je končno nastopil dan, da smo lahko tudi mi poskusili pivo. Reakcija? Presenečenje…Pivo je bilo dobro, in to zelo J Po vsem tem je tudi naša proizvodnja stekla, seveda moramo poskrbeti da bo pivo vedno na voljo.

 

Z izdelavo piva, se je povečala tudi naša želja po eksperimentiranju. V zadnji rundi, smo že dodajali hmelj po metodi dry hopping. Izkušnja? Še ne vem, saj je pivo še v fazi staranja.

Želja po metodi »All Grain« pa seveda še ostaja, do tedaj pa seveda izdelovanje piva z že pripravljenimi ekstrakti – toplo priporočam!

18Maj

Pozdravljeni varilci domačega piva,

Ko sem začel variti domače pivo, sem se spraševal, ali je dodajanje ekstrakta in nekaj sladkorja v vodo pravi način za pridobitev dobrega piva. Seveda to ni navadno pivo, vendar nekaj kar lahko z lahkoto zadovolji moje zahteve in zahteve mojih prijateljev po dobrem pivu ( smo zelo zahtevni fantje :D)

Naši prvi poskusi izdelave piva so vsebovali čisto navadno vodo iz pipe, bel sladkor, navadne kvasovke. Kar smo na koncu dobili, je bilo presenetljivo dobro pivo. Bili smo seveda veseli in zadovoljni, predvsem ponosni….vendar ne ekstremno, saj nismo mogli zares konkurirati pivu, ki smo ga bili navajeni piti v pub-u.

Nato smo ponovno začeli raziskovati. Prebrskali smo svetovni splet, prebrali različne forume in pogosto naleteli na odgovore, ki smo jih iskali, vendar so se tudi tej odgovori nasprotovali od uporabnika do uporabnika…

Kaj narediti? Pozanimali smo se pri prijateljih – seveda na začetku je zelo težko dobiti prijatelje, ki se z varjenjem piva že ukvarjajo – vendar smo nekako uspeli ter za začetek dobili nekaj dragocenih nasvetov:

  • Uporaba izvirske vode
  • Namesto navadnega belega sladkorja uporaba dekstroze
  • Uporaba profesionalnih kvasovk

S temi tremi nasveti, smo zelo izboljšali kvaliteto našega piva. Vzroki so preprosti…intuitivni, ko jih spoznaš 😀

  • Voda; sama po sebi je voda pri izdelavi piva zelo pomembna, saj je tudi glavna sestavina. 96% arome piva je odvisne prav od same vode. Če voda ni dobra, tudi pivo ne bo dobro. Prav zaradi tega, profesionalni varilci piva investirajo veliko denarja v to 😛 – na voljo je veliko vodnih izvirov, najboljši so seveda gorski oz. hribovski izviri.
  • Dekstroza – seveda boljša alternativa navadnemu belemu sladkorju, ki ga lahko kupimo v navadni trgovini. Vzrokov je veliko: dekstroza je boljše topna in prej predelana s strani kvasovk, bolje se preoblikuje v alkohol. Dekstroza tudi ne spremeni okusa samega piva, kar pa navadni sladkor naredi. Tukaj dobite povezavo na našo spletno stran, kjer vam ponujamo dekstrozo v pakiranjih po 1k ali 5kg s posebnim popustom:

1kg:  http://www.vsezapivo.si/shop/sestavine/pivski-sladkor-dekstroza-1kg-vsezapivo/

5kg:  http://www.vsezapivo.si/shop/sestavine/pivski-sladkor-dekstroza-5kg-vse-za-pivo/

  • Profesionalne kvasovke: to je že malo bolj komplicirana stvar. Ko sem začel doma variti pivo, nisem razumel zakaj piva z nizko fermentacijo potrebujejo za fermentiranje sobno temperaturo nekje med 18-20°…ravno tako kot piva z visoko fermentacijo. Zdelo se mi je, da je tukaj nekaj narobe, vendar nisem vedel kaj…Vzrok so bile kvasovke. Proizvajalci ekstraktov imajo že v naprej v mislih, da se bo pivo varilo doma, in da vsi nimajo na razpolago kleti z pravo temperaturo za fermentacijo. Hoteli so da ima vsak možnost doma variti pivo, odgovor na to pa so profesionalne kvasovke, dobite jih na naslednji povezavi: http://www.vsezapivo.si/kategorija/sestavine/kvasovke/ . Tukaj dobite posebne kvasovke za bilo katero vrsto piva, ki ga bi radi izdelali doma, ne glede na temperaturo.

Kot dodaten predlog vam lahko svetujem da poskusite zvariti čim več različnih  vrst piva, ter poskusite pivu dodati čim več različnih dodatnih sestavin (začimbe, različne sladkorje, kvasovke, hmelj). S tem še bolj prilagodite svoje pivo okusu ki si ga najbolj želite.

Če imate bilo katero vprašanje, nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte ali preko telefona ( lahko tudi preko facebook-a), dostopni smo tudi zvečer in med vikendi.

VSEZAPIVO