Pričevanje: Moje izkušnje z izdelavo domačega piva

Še ne dolgo nazaj, je bila ponudba piv na trgu zelo okrnjena, žalostno je bilo to, da ko si v baru vprašal: »katero pivo pa imate«, je vsak natakar odgovoril isto, na voljo so imeli samo dve vrsti, ki pa na žalost, odkrito povedano, postajata iz leto v leto slabši. Na srečo se je v zadnjih letih zanimanje za dobro pivo povečalo, veliko barov in trgovin nas preseneča z raznoliko ponudbo tujih in domačih Craft piv, tako da lahko še kako zahteven ljubitelj piva, dobi nekaj po svojem okusu. Vse je seveda res, vendar velikokrat se zadeva ustavi pri denarju. Po mojem mnenju, so ta piva, pa naj bodo še kako dobra, veliko precenjena…Da v trgovini plačaš pivo 0,33 l 3,50 € in več seveda ni normalno… Pustimo bare, cena je tam za specialna piva seveda skorajda enaka, vendar je to bar, in rečemo lahko da je to normalno…

Pri nas doma smo veliki ljubitelji piva. Prav zaradi želje piti drugačno, dobro, sveže pivo, in pri tem seveda ne bankrotirati, smo se doma odločili, da ga poskusimo izdelati sami. Po prebranih nekaj knjigah in googlanju, te namreč preleti strah, saj izdelava po metodi »all grain« seveda zahteva svoje znanje. Vendar obstaja možnost tudi za nas laike. Odločili smo se, da lahko za začetek kupimo set za fermentacijo, ter pivo poskusimo izdelati z že pripravljenim ekstraktom. Po odkritju, da imamo v bližini tudi trgovino z vso opremo, pa je stvar postala še lažja. Zadeva je enostavna, kupiš slad in sladkor, dodaš vodo in fermentacija se začne. Seveda, tudi pri izdelavi po tej metodi, moraš biti še kako previden. Vsa oprema mora biti čista, saj lahko v nasprotnem primeru takoj nastopijo težave s kvasovkami. Po nekaj dneh fermentacije, se začne stekleničenje. Sladkor dodamo v steklenico in napolnimo s pivom…Enostavno mar ne? Steklenice še nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, nato jih premaknemo v hladnejši, seveda temen prostor, kjer se bo pivo počasi staralo.

Priznam, nato nastopi najtežji del postopka…čakanje J Vsako pivo mora mirovati točno določen čas (se starati), da bo dobro za pitje. Doba je seveda odvisna od vrste piva, ki jo izdelujemo, pa tudi od našega okusa. Bolj je staro, manj ima okus po kvasu. In ja, po enem mesecu je končno nastopil dan, da smo lahko tudi mi poskusili pivo. Reakcija? Presenečenje…Pivo je bilo dobro, in to zelo J Po vsem tem je tudi naša proizvodnja stekla, seveda moramo poskrbeti da bo pivo vedno na voljo.

 

Z izdelavo piva, se je povečala tudi naša želja po eksperimentiranju. V zadnji rundi, smo že dodajali hmelj po metodi dry hopping. Izkušnja? Še ne vem, saj je pivo še v fazi staranja.

Želja po metodi »All Grain« pa seveda še ostaja, do tedaj pa seveda izdelovanje piva z že pripravljenimi ekstrakti – toplo priporočam!

2 misli na “Pričevanje: Moje izkušnje z izdelavo domačega piva

  1. Janez Banko pravi:

    Super je bilo to prebrati. Tudi jaz bi rad začel izdelovati pivo. Mi lahko kako pomagaš z nasveti?
    LP!
    Na zdravje!
    Janez

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.