Ženske varijo odlična piva!

dekstroza

Ženske varijo odlična piva!

Pred časom smo doma začeli variti lastno pivo. Moj cilj je bil zvariti nekaj zelo hmeljenega, kot je dobra IPA, s prijetnim cvetličnim vonjem po hmelju in bogatim, grenkim okusom.

Nikoli nisem bila zares pozorna na to, kateri hmelj je sestavni del piv, ki so mi bile všeč. Nikoli tudi  nisem se pozanimala o posebnostih okusa določenih sort hmelja.

Hmelj Mosaic

Moja prijateljica iz Londona mi je povedala, da so ji po navadi najljubša piva s hmeljem Mosaic. »Poguglala« ​​sem in ugotovila, da je očitno Mosaic tisti, ki pivu da sadni, tropski priokus.

Veliko ljudi okoli mene ne mara ravno IPA piv, raje imajo LAGER.

Zato sem se odločila, da bi lahko za poskus zvarila prijeten hmeljev LAGER z veliko »mozaičnega« hmelja in s tem videla, kaj je tisto, kar je moji londonski prijateljici tako všeč. Hkrati pa bi ustvarila pivo, v katerem bi morda lahko uživali tudi moji prijatelji – ljubitelji LAGER-ja.

Recept Svetlane in Christiana

Po posvetovanju z mojim mojstrom pivovarstva Christianom sva se odločila, da bova za moje pivo uporabila:

  • izvleček lagerja,
  • 100 gramov hmelja Mosaic med fermentacijo in
  • 50 gramov citra hmelja (odgovornega, kot že samo ime pove, za citrusno aromo) po fermentaciji, s tem, da ga pustiva v fermentorju vsaj 5 dni.

Pri eni od naših prejšnjih serij smo naredili nekaj napak, in sicer smo sveže ustekleničeno pivo pustili zoreti na previsoki temperaturi, kar je povzročilo noro količino mehurčkov in fontano piva po odprtju steklenice. Celo imenovali smo ga »pivo formule ena«, ker je bilo odlično za špricanje drug drugega, vendar res težko za ga dejansko preliti in spiti.

Kolaboracijsko pivo

Naučena na napakah, sem se torej v seriji s hmeljem Mosaic poskušala izogniti takšnim presenečenjem in poskrbela za fermentacijo in zorenje v klimatiziranih prostorih, nato pa še steklenice zavila v posebno vrsto folije za zaščito pred sončno svetlobo.

Naš trud je bil poplačan in kot rezultat smo dobili neverjetno, lahko kot lager, a aromatično in bogato kot IPA, osvežilno poletno pivo, na katerega sem bila res ponosna. Kombinacija hmelja ga je naredila fantastično sadnega.

beer coure extract

To je bil naš tretji zvarek in prvi, za katerega bi resnično lahko rekli, da smo od piva dobili točno to, kar smo si želeli. Poimenovali smo ga »kolaboracijsko pivo«, saj brez nasvetov ekipe Vse za pivo ne bi šlo.

beer

In zagotovo nas je uspeh tega sodelovanja spodbudil, da smo še več varili in še več eksperimentirali.

Cin-cin!

Svetlana Shantalova-Bucik

(vodja Kavarne Štart)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.