Seti-za-začetnike          |       Seti za izkušene         |           Plastični-fermentorji           |             INOX fermentorji

Ekstrakti               |            UK Better Brew Ekstrakti

Pripomočki                    |               Čistila in razkužila             |              Stekleničenje              |

 

KONTAKTIRAJTE NAS:

T. +386 (0)31 255038

podpora@vsezapivo.si

Facebook

 

OPOZORILO: Glede na vrsto ekstrakta in kvasovk je ustekleničeno pivo pitno že po 1-4 tednih, je pa zelo priporočljivo da v steklenicah stoji dalj časa da dobimo še boljši okus.
1. PRANJE

Pred uporabo je treba vso opremo oprati in sterilizirati z raztopino vode in metabisulfita (1 l vode + 2 žlički metabisulfita).

2. MEŠANJE

Embalažo (vrečko ali pločevinko) s sladom za vsaj 15 minut potopimo v vrelo vodo da se zmehča. Nato njeno vsebino (slad) v posodi za vrenje zmešamo z 1 kg sladkorja in 3 litri tople vode ter nekaj minut dobro mešamo.  Dodamo mlačno vodo do skupne količine 23 litrov, oziroma do skupno 20 – 21 litrov, da dobimo pivo z bolj polnim okusom. Nato dodamo še vrečko s kvasovkami, a prej preverimo, da temperatura vode ne presega 26°C, saj bi pri višji temperaturi lahko kvasovke umrle. Idealna temperatura za fermentacijo se razlikuje za posamezno vrsto sladu: 13 – 21°C za slad »CZECH PILSNER« 18 – 26°C za vse ostale slade. Posodo zapremo s priloženim pokrovom ter namestimo vrelno veho, ki jo napolnimo z vodo in metabisulfitom do ravni, prikazane v videoposnetku. v približno 24 urah po umešanju kvasovk se začne vrenje, ki traja približno 5 – 10 dni poleti oziroma 5 – 15 dni pozimi, če bomo vrelno posodo hranili na temperaturi med 20 in 28°C. Vrenje redno preverjamo. Pri različnih vrstah sladov poteka vrenje različno dolgo, zato se pred ustekleničenjem prepričamo, da se je vrenje zaključilo. Ko se vrenje upočasni, izmerimo gostoto piva. Skozi pipico napolnimo pivo v epruveto, ter izmerimo gostoto s priloženim aerometrom. Če je gostota med 1.003 in 1.008, nadaljujemo z ustekleničenjem.. Če izmerjena gostota ni v tem intervalu, počakamo z ustekleničenjem še kakšen dan. Pri posebnih vrstah piva je lahko zahtevana gostota drugačna. Za natančne informacije vedno preberite navodila in deklaracijo na posamezni embalaži.

3. STERILIZACIJA STEKLENIC

V izpiralnik natočimo 1 liter vode, v kateri smo raztopili 2 čajni žlički metabisulfita. Steklenico potisnemo na nastavek, da jo razkužimo, nato jo splaknemo s tekočo vodo in odcedimo.

4. STEKLENIČENJE

Pomembno je, da vrelne posode ne tresemo. Vsako premikanje posode bi lahko v pivo vneslo usedlino, ki se izloči med vrenjem. Priporočljivo je, da pred ustekleničenjem pivo najprej pretočimo iz vrelne posode v drugo posodo. Če nimamo dveh vrelnih posod za prelitje piva pred ustekleničenjem, ga lahko natočimo neposredno v steklenico. V tem primeru uporabimo priloženo merico za sladkor, da odmerimo ustrezno količino sladkorja, ki jo dodamo v vsako steklenico. Da se zagotovi enaka kakovost piva v celotni seriji se priporoča, da se sladkor premeša v drugi posodi, saj že nekaj desetink grama razlike v dodanem sladkorju rahlo spremeni okus piva. Da dobimo gazirano pivo, v malo tople vode raztopimo 160 – 170 g sladkorja, ga vlijemo v že pretočeno pivo ter dobro premešamo. Ne smemo prekoračiti navedene količine sladkorja, saj bi lahko steklenice počile, ali pa bi pivo postalo preveč gazirano.

5. ZORENJE IN SKLADIŠČENJE

Po ustekleničenju pivo 15 dni hranimo pri temperaturi od 20 – 30 °C, s čimer sprožimo vrenje v steklenici. Po približno 20 dneh je pivo že pripravljeno za pitje, z nekaj več potrpljenja (še dodatna 1 – 2 meseca) pa se okus še znatno izboljša.

VIDEO:

 

PDF Navodila s slikami za pripravo pive