Varite prvič? Nekaj stvari, ki so ključne za uspeh… I. del

Morda se komu zdi, da je nemogoče že po prvem poizkusu napraviti dobro in najpomembneje, pitno pivo. Neuspeh je strah, ki marsikoga odvrne od varjenja, pa ni treba da je tako. V nekaj točkah bom izpostavil najtežavnejše dele varjenja, kjer se najlažje zalomi, ter podal nekaj priporočil, ki bodo možnost neuspeha drastično zmanjšala. Varjenje piva ni ne lahek in ne najtežji proces, vendar drži dejstvo, da pivo lahko naredi vsak ki zna kuhati! Še bolje, tudi če v kuhinji niste najbolj vešči je pivovarstvo lahko vaš konjiček, samo pazite, da pivina ne prekipi… res!

1. ČISTOČA

Ne glede na postopek varjenja, ki ga boste ubrali, je čistoča ključnega pomena za končni izdelek. Pri izdelavi instant piva priporočam uporabo prevrete vode, ki naj prej vre vsaj 30 minut, tako pobijemo tudi najtrdovratnejše mikroorganizme in drastično zmanjšamo možnost, da je pivo na koncu “smešnega” okusa. Ključnega pomena je tudi odlično očiščen fermentor. Najbolje je v njem kar dlje časa pustiti v vodi raztopljeno dezinfekcijsko sredstvo po izbiri (Chempro OXI, metabisulfid, StarSan, varikina v pravi količini…), na vsake toliko časa fermentor potresemo, da tekočina doseže vse kotičke, tobove in skrite predele v pipici. Sam vedno rad potem polovico sredstva izpraznim iz fermentorja ar skozi iztočno pipico in tako dosežem, da so zagotovo vsi deli v pipici čisti. Ostalo odlijemo, če sredstvo to dovoljuje, shranimo.

2. IZBIRA VRSTE PIVA

Za začetnike je vsekakor bolj primerno varjenje piva s srednjo stopnjo alkohola in veliko hmeljne arome, ki lahko zakrije manjše spodrsljaje v zvezi s sladom. Kljub temu več hmelja ni enako boljše, saj z nepremišljeno izbiro in časom namakanja ustvarite pivo, ki je zaradi grenkobe na robu pitnosti. Zato je za začetnika priporočljivo striktno sledenje navodilom, o izbiri hmelja in podobnem pa se bo še čas podučiti! Prav tako je pomembna izbira vrsta slada. Najpogumnejši bodo posegli po klasični metodi in sami napravili sladico, medtem ko je morda za prvo pivo, kljub količini poguma, ki ga posedujete, boljša izbira DME (dry malt extr.) ali LME (liquid malt extr.), ki ju preprosto v priporočeni količini zmešate z vodo in že ste pripravljeni na vretje hmeljno sladne juhice!

3. STEKLENIČENJE

V tem delu gre lahko narobe veliko veliko več kot bi si lahko mislili. Bistvenega pomena je, da steklenice dobro sperete in oplaknete (po mižnosti večkrat) z dezinfekcijskim sredstvom. Sledi doziranje sladkorja, od katerega je odvisna količina ogljikovega dioksida. Premalo in pivo ne bo imelo življenja, preveč in boste na youtube lahko poslali kak smešen video pivskega gejzirja ami penečega se vulkana. Nekako je ustrezna količina med 3 in 5 gramov, 3 za mirnejša piva, 5 za lagerje in pšenična piva.

4. POZABITE DA STE DELALI PIVO

Začetniški zagon vas bo gnal, da svoje pivo v nastajanju vsakodnevno spremljate občudujete, se z njim pogovarjate, ga objemate ipd. Najbolje je, da fermentor nekam skrijete pred samim sabo in za 3 tedne (vsaj) pozabite da obstaja. S tem boste pustili kvasovkam čas, da pivo sfermentirajo in, da se tudi zberejo na dnu, posledično bo v steklenici manj usedline! Še ena stvar je, če pohitite s stekleničenjem obstaja velika nevarnost, da pivo še ni do konca sfermentiralo in bo na koncu v steklenici več co2 kot ste zanj odmerili sladkorja! posledično se bo pivo takoj ko ga odprete spenilo, tudi ob predhodnji uhladitvi! Pazljivo in potrpežljivo. Sam po stekleničenju postavim kriterij, da je pivo na red, ko se popolnoma sčisti in je transparentno (ni megleno). Seveda pa so obvezne testne stekleničke, da boste neučakano spremljali kako se pivo spreminja od dneva varjenja, do dneva ko ga boste s ponosom odprli za prijatelje!

Več koristnih nasvetov za varjenje prvič in vsakič naslednič pa v naslednjem prispevku!

Andraž Ristič

 

2 misli na “Varite prvič? Nekaj stvari, ki so ključne za uspeh… I. del

 1. Saša Stupar pravi:

  Zdravo. Zanima me kako odčitaš gostoto s hidrometra in koliko časa mora biti potopljen noter?
  Hvala vam vnaprej

  • Christian Fantini pravi:

   Hello,
   I answer you in english, otherwise you can call 031 255038 and ask to my colleague Ms. Monika.
   you have to spin the hidrometer inside the test cilinder, when it stops rotating in the cilinder you read the gostota.
   I hope you understand. otherwise you can write me on info@vsezapivo.si
   have a nice day

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.