1. Ali lahko naredim pivo podobnega okusa kot Laško?
  Seveda. Uporabite lahko enega od ekstraktov kot so Continental Lager, Lager, Premium Lager ekstrakt. Okusu se lahko najbolj približate s temi ekstrakti.
 2. Kako hitro se začne prva fermentacija in koliko časa traja?
  Če se prva fermentacija ne prične v 48. urah, potem je potrebno dodati nove kvasovke. Fermentacija traja od 4-14 dni, odvisno od temperature. S stekleničenjem lahko pričnemo takoj ko je gostota prava (izmerimo z densimetrom). Vsak ekstrakt ima svojo končno gostoto, ki jo lahko preverite na navodilih ekstrakta.
 3. Ali je v SET-u  za izdelavo piva vse kar potrebujem za izdelavo piva?
  V kompeletu (SET-u) prejmete vse pripomočke za izdelavo piva. Vse kar potrebujete je še ekstrakt (s priloženimi kvasovkami), sladkor, vodo in steklenice. Obstajajo tudi druge sestavine za izdelavo piva, vendar za začetek priporočamo uporabo ekstrakta.
 4. Kdaj je ustekleničeno pivo potem pitno?
  Odvisno od kvalitete ekstrakta. Lahko je pitno že po 1,2 ali 4 tednih. Več časa kot pivo ostane v steklenicah, boljši okus dobimo. Lahko se posvetujete z nami.
 5. Kakšen je rok trajanja domačega piva?
  Če smo steklenice dobro sterilizirali lahko pivo ostane v steklenicah tudi do 2 leti.
 6. Ali lahko pivo shranim v sod za pivo, ki ga imate v vaši spletni trgovini?
  V naših sodih za pivo ni možno shraniti piva oz. ne pride v poštev za drugo fermentacijo. Pritisk, ki se ustvari med drugo fermentacijo je prevelik, da bi ga posoda zadržala in se lahko uniči. Sodi so primerni za prvo fermentacijo ali za točenje piva na zabavah.

 

10 stvari, ki jih je dobro vedeti preden se lotite varjenja piva

Varjenje piva doma se je v zadnjem času razcvetelo. Omogoča pripravo kakovostnega ter okusnega piva na kreativen način. Predstavlja odličen hobi tudi za tiste, ki nimajo veliko prostega časa, hkrati pa omogoča veliko mero prilagajanja. Če si želite preizkusiti kaj novega, drugačnega od običajnih komercialnih znamk piva je čas, da preizkusite nove možnosti ter raziščete svet varjenja piva. Preden pa se tega lotite, je dobro poznati nekaj osnovnih načel, po katerih se je potrebno ravnati za dober rezultat.

 1. Posvetite se raziskovanju ter iskanju informacij

Preden se lotite izdelave lastnega piva se posvetite raziskovanju ter iskanju različnih informacij, ki vam bodo pomagale pri varjenju piva. Preberite si kakšno knjigo, preiščite splet ali pa se pogovorite z nekom, ki se že nekaj časa ukvarja s to panogo. Varjenje piva je umetnost, vendar le v kombinaciji z znanostjo. Da boste lahko uresničevali svoje zamisli ter ustvarjali pivo po svojem okusu, boste najprej morali poznati sestavine, opremo ter proces dela. Vsezapivo team ti lahko pomaga pri tem, kontaktirate nas lahko prek telefona, elektronske pošte ali facebook-a. Odgovorili vam bomo na vsa vaša vprašanja….

 1. Poskrbite za odlično higieno

Sanitacija ter sterilizacija naj vam bosta vedno na prvem mestu. Vzdržujte odlično higieno ter vedite, da je pravila sanitacije potrebno vzdrževati že od samega začetka – s pripravo opreme, dokler ne zatisnemo pokrova steklenice. Sterilizacija je pomembna predvsem pri ohlajanju piva oz. takoj po njem, saj se kvas tedaj še ne fermentira in je takrat možnost kontaminacije z bakterijo najbolj mogoča.

 1. Izberite najbolj kakovostne sestavine

Za odlične rezultate izberite najbolj kakovostne sestavine, saj bo tako tudi končni produkt odličen. Tekoči kvas je, na primer, boljša izbira kot trdni, med samim varjenjem pa so sveži ekstrakti nedvomno boljši kot tisti, ki so zapakirani že po več let. Poskrbite za svežino vaših sestavin. Shranjujte jih v primernem prostoru.

 1. Pivina naj vre vsaj eno uro

Vsaka pivina naj vre med 60 in 90 minutami, saj bo hmelj tako izločil svojo grenkobo ter ostale sestavine, ki kvarijo kakovost piva. Ta postopek bo pivino tudi steriliziral pred ohlajanjem. Pri pripravi svetlega piva, naj pivina vre okoli 90 minut.

 1. Poskrbite za hitro ohlajanje pivine

Hitro zmanjšanje temperature onemogoči razvoj bakterij, zato se nekateri pivovarji poslužujejo kar ledene kopeli, v katero potopijo varilno posodo. Žal pri takšnem postopku ohlajanje še vedno traja okoli 40 minut, zato se izplača investirati v poseben ohlajevalnik, ki lahko veliko količino pivine ohladi v pičlih 20 minutah.

 1. Najprej se preizkusite z varjenjem temnih piv

Zaradi zelo bogatega okusa, ki ga imajo temna piva, boste na ta način lažje prikrili drobne začetniške napake, ki ste jih storili pri varjenju. To je še posebej pomembno, saj boste tako z večjim veseljem vztrajali pri svojem novem hobiju.

 1. Fermentor naj bo steklen

Kljub temu, da se veliko domačega piva zvari v plastičnih fermentorjih oz. varilnikih piva, slednjega čim prej zamenjajte za steklenega. Slednji omogoča lažje čiščenje in niso porozni, kar doprinese k kakovosti piva.

 1. Med fermentacijo uravnavajte temperaturo

Pri varjenju domačega piva bodite pozorni na uravnavanje temperature fermentiranja. Ena najboljših metod je na tem mestu, da izberete suh ter hladen prostor za opravljanje tega postopka. Pred fermentor lahko namestite tudi ventilator ter ga ovijete v mokre brisače. Temperaturo spremljajte s pomočjo termometra.

 1. Investirajte v opremo

Seveda boste svoje prve poskuse varjenja opravili s pomočjo opreme, ki jo boste imeli na voljo. Vseeno pa se za boljši okus ter kakovost produkta izplača dolgoročno investirati v dobro opremo primerne velikosti. Raje že na začetku izberite večjo posodo.

 1. Vodite pregledno evidenco

Ne glede na težavnost recepta, ki mu sledite, vodite ustrezno evidenco sestavin, trajanja postopka ter končnega produkta. To vam bo omogočilo, da opazujete ter spremljate svoj napredek, po potrebi pa postopek spreminjate. Na svoje zapiske se boste lahko vedno obrnili ter si z njimi pomagali, ne nazadnje pa ustvarjali recepte, ki vam najbolj ustrezajo.