BREZGLUTENSKO PIVO – Ekstrakt za pivo brez gluten

BREZGLUTENSKO PIVO

Gluten je rastlinska beljakovina katero najdemo v različnih žitih, še posebno v ječmenu, pšenici in ržu. Je lepljiva, elastična snov imenovana prolamin, ki je netopna v vodi. Delež glutena v določenem žitu je odvisen predvsem od vrste žitaric, na primer največji delež glutena je v pšenici, najmanjši delež pa v ovesu.

 

 

Celiakija in alergija na gluten

Alergija se kaže z različnimi simptomi, ki so običajno bolj blage oblike. Možna je utrujenost, težave s sklepi, različni kožni izpuščaji, prebavne motnje, napihnjenost, krči, krvavitve in ostali podobni simptomi. Če je alergija hujše narave pa ji pravimo kar celiakija, ki je kronična bolezen prebavil, dostikrat je predvsem dedna. Ta avtoimuna bolezen prizadane tanko črevo, ki ga pri obolelih sproži gluten. Poškoduje sluznico tankega črevesja in resasto površino črevesja, ki je ključen faktor za absorbcijo hranilnih snovi v telo, zato lahko spremeni ostale telesne organe. V Sloveniji je obolelih za celiakijo že več kot 20.000 ljudi, alergičnih oziroma intolerantnih pa je okoli 30 odstotkov prebivalstva. Mnogi bolezni nimajo diagnosticirane vendar je njihovo splošno počutje predvsem boljše, žal pa to pomeni, da se je pri tem potrebno odreči tudi navadnemu pivu.

Brezglutenska dieta

Veliko ljudi se odloči za brezglutensko dieto, ki je bodisi povezana z samo alergijo ali celiakijo ali pa je zgolj namenjena temu, da vzdržuje našo telesno težo, izboljša prebavo in počutje. Dieta ni enostavna, kajti potrebno je odstraniti kruh, peciva, testenine, predelane mesne izdelke, polpete, juhe, omake, žitne kave ter ostala predelana živila. Poleg odrekanja je potrebno pazljivo branje deklaracij živil in eksperimenntiranja z njimi, kajti veliko izdelkov vsebuje gluten, čeprav tega ne bi pričakovali. Seveda ni obvezno, da odstranimo vse dobre jedi in dodatke, saj obstaja ogromno proizvajalcev živil, ki se izogibajo glutena. Ena takih razvad je tudi pivo brez glutena, ki ga sedaj različne pivovarne množično proizvajajo za posameznike alergične na gluten.

 

 

Brezglutensko pivo

Brezglutensko pivo je ustvarjeno iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena, kot na primer ajda, koruza, proso, riž, krompirjev škrob, soja, sirek, ajda in čičerika. Te sestavine ne sprožijo avtoimunskega odziva v alergikih, vendar se veliko pivovarn obrača na to, da proizvodu oziroma pivu zmanjšajo nivo glutena, čeprav vir ostaja enak (ječmen in rž). Pri tem uporabijo encime za razgradnjo glutena v končnem proizvodu pri čemer pa poskušajo da ne spremenijo okus pivu. Večina varilcev take proizvode označi kot brezglutenske, vendar se tej standardi razlikujejo od države. Različni proizvajalci takšna piva prikazujejo kot neškodljiva na podlagi različnih raziskav in testov, saj se beljakovine iz ječmena pretvorijo v neškodljive aminokisline. Pivo brez glutena oziroma z nizko vsebnostjo glutena se meri v enoti ppm (parts per million), katere vsebnosti glutena se meri v količiini na miljon delcev.

Čeprav pivo iz ostalih brezglutenskih sestavin ni enako tistemu pri uporabi ječmenovega slada obstajajo proizvajalci, ki brezglutensko pivo naredijo okusno in resnično kvalitetno. Eden takšnih je ajdovo pivo zvarjeno iz 100 odstotne ajde, ki ga je dolga leta razviijal dr. Požrl, strokovnjak za žita ter dr. Orel iz medicinske fakultete. Glede na to, da so glavne sestavine piva voda, hmelj, kvas in ječmenov ali pšenični slad, je potrebno pivu dodati koruzni ali prosen slad, ki pa sta zelo redka. Ker pa je dr. Požrl v sodelovanju z kolegom iz medicinske fakultete ustvarjal ajdovo pivo brez glutena, je pri tem moral spremenili tehnološki proces, saj se ajda obnaša precej drugače od običajnih žit. Precej enostavno jo je gojiti, saj je odporna na nizke temperature, uporabna je za pripravo raznovrstnih jedi, ima precejšno hranilno vrednost in vsebuje veliko beljakovin (do 18 %). Ima zadostno količino škroba, ki se v našem telesu ne more razgraditi zato je tudi neke vrste probiotik, saj blagodejno vpliva na mikroorganizme v našem črevesju. Na splošno je bogata z minerali (železo in cink) in antioksidanti, zato je takšno brezglutensko pivo močno priporočljivo.

 

 

Domače varjenje brezglutenskega piva

Veliko receptov za varjenje domačega piva vključujejo sladki sirup iz sireka, kateri se uporablja kot sladilo oziroma glavni vir ogljikovih hidratov v tovrstnem pivu ali na splošno v drugih žganih pijačah. Rastlina imenovana sirek, se večinoma uporablja kot žito za krmo živali, izdelavo sirupa, alkohola (sladki sirek pri pivu) ali pa v industriji za izdelavo sirkovih krtač in metel. Je vsestranski vir, ki dobro vpliva na pivce piv z alergijo na gluten ali celiakijo, saj vsebuje aminokisline in nefermentirane sladkorje, ki so potrebni pri vretju za pivo brez glutena. Pri brezglutenskem varjenju piva doma sedaj obstajajo različni seti za pripravo piva iz sireka, hmelja, kvasa in drugih sestavin. Cene teh kompletov so dražje od običajnih setov, vendar kvaliteta in okus domačega piva ostaja nespremenjena. Takšno brezglutensko pivo je zelo pitno, strošek za izdelavo oziroma varjenje piva pa je cenejše od standardnih komercialnih piv, ki jih kupimo v trgovini. Okus omenjenega piva je malenkost drugačen od pšeničnega ali ječmenovega, vendar so različni poizkusi pokazali, da je dodaten hmelj močno popestril in izboljšal okus domačemu brezglutenskemu pivu.

Tukaj najdete brezglutenske ekstrakte za pivo:   https://www.vsezapivo.si/kategorija/brezglutenski-ekstrakti-za-pivo/

 

Vsezapivo Ekipa

+386 031 255 038

podpora@vsezapivo.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.