Izbira pravih sestavin za izdelavo najboljšega domačega piva

Pozdravljeni varilci domačega piva,

Ko sem začel variti domače pivo, sem se spraševal, ali je dodajanje ekstrakta in nekaj sladkorja v vodo pravi način za pridobitev dobrega piva. Seveda to ni navadno pivo, vendar nekaj kar lahko z lahkoto zadovolji moje zahteve in zahteve mojih prijateljev po dobrem pivu ( smo zelo zahtevni fantje :D)

Naši prvi poskusi izdelave piva so vsebovali čisto navadno vodo iz pipe, bel sladkor, navadne kvasovke. Kar smo na koncu dobili, je bilo presenetljivo dobro pivo. Bili smo seveda veseli in zadovoljni, predvsem ponosni….vendar ne ekstremno, saj nismo mogli zares konkurirati pivu, ki smo ga bili navajeni piti v pub-u.

Nato smo ponovno začeli raziskovati. Prebrskali smo svetovni splet, prebrali različne forume in pogosto naleteli na odgovore, ki smo jih iskali, vendar so se tudi tej odgovori nasprotovali od uporabnika do uporabnika…

Kaj narediti? Pozanimali smo se pri prijateljih – seveda na začetku je zelo težko dobiti prijatelje, ki se z varjenjem piva že ukvarjajo – vendar smo nekako uspeli ter za začetek dobili nekaj dragocenih nasvetov:

  • Uporaba izvirske vode
  • Namesto navadnega belega sladkorja uporaba dekstroze
  • Uporaba profesionalnih kvasovk

S temi tremi nasveti, smo zelo izboljšali kvaliteto našega piva. Vzroki so preprosti…intuitivni, ko jih spoznaš 😀

  • Voda; sama po sebi je voda pri izdelavi piva zelo pomembna, saj je tudi glavna sestavina. 96% arome piva je odvisne prav od same vode. Če voda ni dobra, tudi pivo ne bo dobro. Prav zaradi tega, profesionalni varilci piva investirajo veliko denarja v to 😛 – na voljo je veliko vodnih izvirov, najboljši so seveda gorski oz. hribovski izviri.
  • Dekstroza – seveda boljša alternativa navadnemu belemu sladkorju, ki ga lahko kupimo v navadni trgovini. Vzrokov je veliko: dekstroza je boljše topna in prej predelana s strani kvasovk, bolje se preoblikuje v alkohol. Dekstroza tudi ne spremeni okusa samega piva, kar pa navadni sladkor naredi. Tukaj dobite povezavo na našo spletno stran, kjer vam ponujamo dekstrozo v pakiranjih po 1k ali 5kg s posebnim popustom:

1kg:  https://www.vsezapivo.si/shop/sestavine/pivski-sladkor-dekstroza-1kg-vsezapivo/

5kg:  https://www.vsezapivo.si/shop/sestavine/pivski-sladkor-dekstroza-5kg-vse-za-pivo/

  • Profesionalne kvasovke: to je že malo bolj komplicirana stvar. Ko sem začel doma variti pivo, nisem razumel zakaj piva z nizko fermentacijo potrebujejo za fermentiranje sobno temperaturo nekje med 18-20°…ravno tako kot piva z visoko fermentacijo. Zdelo se mi je, da je tukaj nekaj narobe, vendar nisem vedel kaj…Vzrok so bile kvasovke. Proizvajalci ekstraktov imajo že v naprej v mislih, da se bo pivo varilo doma, in da vsi nimajo na razpolago kleti z pravo temperaturo za fermentacijo. Hoteli so da ima vsak možnost doma variti pivo, odgovor na to pa so profesionalne kvasovke, dobite jih na naslednji povezavi: https://www.vsezapivo.si/kategorija/sestavine/kvasovke/ . Tukaj dobite posebne kvasovke za bilo katero vrsto piva, ki ga bi radi izdelali doma, ne glede na temperaturo.

Kot dodaten predlog vam lahko svetujem da poskusite zvariti čim več različnih  vrst piva, ter poskusite pivu dodati čim več različnih dodatnih sestavin (začimbe, različne sladkorje, kvasovke, hmelj). S tem še bolj prilagodite svoje pivo okusu ki si ga najbolj želite.

Če imate bilo katero vprašanje, nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte ali preko telefona ( lahko tudi preko facebook-a), dostopni smo tudi zvečer in med vikendi.

VSEZAPIVO

1 misel na “Izbira pravih sestavin za izdelavo najboljšega domačega piva

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.