Majina zgodba varjenja piva IPA

Sem Maja in rada pijem pivo 😀 Za svoj 31. rojstni dan sem od svojga fanta prejela čist drugačno darilo. Set za varjenje piva. Originalno darilo, res sem bla presenečena, ker si nikol nisem mislila, da bi poskusila varit pivo. . slišal se je zelo zahtevno in sem nekaj časa odlašala, da odprem paket. Sprva sem mislila, da je varjenje piva zelo zakomplicirano in da ti vzame ogromno časa. Predstavljala sem si postopek kot v pivovarni in nisem verjela, da je možno res dobro pivo zvariti doma. Poskusila sem namreč nekaj domačih piv in eni mi niso bli glih dobri. . Simon ve, da rada pijem pivo in velikorat komentiram, da mi je kakšno preveč grenkega okusa ali pa je preveč sladek. Zbral mi je pivo po mojem okusu – IPO z močnim okusom slada in hmelja.

Priprave na varjenje piva

Ko sem odprla škatlo je bil v njej fermentor. To je 23 L posoda v kateri se bo pripravilo vse. Tako sem ugotovila, da ne potrebujem veliko prostora za pripravo piva zato sem se odločila da ga pripravim kar v domači kuhinji. V paketu STRONG HOOPY IPA je bilo vključeno vse kar sem potrebovala za varjenje: hmelj, kvas, dekstroza (pivski sladkor), slad in ekstrakt. 

Vse sestavine so bile že pripravljene in točno odmerjene zato sem rabila samo škarje, da sem vse odprla vse vrečke.

Proces varjenja z dvojnim hmeljem

Simon mi je pomagal pri varjenju piva. Mela sva se ful fajn. V fermentor sva nalila vodo in ekstrakt ter mešala, dodala slad in dekstrozo.

Hmelj namočiva v vreli vodi in v vrečki za hmelj, potem pa počasi vstaviva v fermentor.

Še vrečka kvasa, zapreva, nastaviva vrelno vreho in postaviva v kot kuhinje. Naslednji dan sva šla na morje in ker je potrebno obdržati temperaturo fermentorja pri 24 stopinjah sva nanj pritrdila grelni pas, ki je kontroliral temperaturo.

Grelni pas kontrolira temperaturo in preprečuje dvig/padec.

Ko sva se vrnila je bilo potrebno dati v fermentor še drugo vrečko hmelja, ki doda pivu prav poseben okus. Čez šestnajst  dni je bilo pivo pripravljeno na stekleničenje. V paketu je bilo vključeno tudi naprava za čiščenje steklenic. Zelo je pomembno, da je vse razkuženo, zato sva skrbno in natančno sčistila vse steklenice in jih zložila na odcejevalnik. Priloženi so bili tudi kronski zamaški, ki sva jih samo namočila v posodo in sledil je preizkus piva.

Odcejevalnik steklenic oz. stojalo za sušenje je prišlo ful prav.

Stekleničenje in preizkus piva

Najbolj zabaven del je ko točiš pivo v steklenice. Vsakemu pivu dodaš še nekaj g sladkorja, se nam v drugi fermentaciji spremeni v CO2.  Vsakega dobro zatisneš in voila. Pivo sva postavila v temno klet, ki ima približno 12 stopinj.Res sva bila ponosna in ful vesela, ko nama je uspelo pripravit kar 48 steklenic piva. Samo upala sva lahko, da se niso razvile kakšne bakterije, ki bi najino ljubezensko pivo uničile. Sva bla kar neučakana, ampak za dobro pivo morš počakat 🙂 in res, ko sva probala najino pivo nisva mogla verjet kok je dobro. Prvi piknik k smo ga mel so bli vsi tok navudšeni da so ga hotl kupit.

One thought on “Majina zgodba varjenja piva IPA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.